affisch-for-utstallning-galleri-mitt-i-centrum

Beskrivning av ”Abstraktioner – en fotoutställning”

Utställningen tillägnas Lotta Söderblom som gav mig modet.

Fotografierna i utställningen är tagna runt byn Egypten, Hällingsjö, perioden januari – mars 2012. Motiven hittar jag i diken efter grusvägen eller i traktorspår och pölar i skogen, men även i strandkanten på de sjöar som finns i området. Många gånger har det varit temperaturomslag så att det har bildats luftbubblor under isen. Temperaturen har pendlat mellan minus och plus, och sedan minus igen. Gärna snabba omslag i vädret, då blir det intressanta formationer. Många av fotografierna är tagna rakt uppifrån, en plan yta. Andra är tagna lite från sidan, där har motivet varit mera tredimensionellt. Betraktaren tolkar själv genom sin fantasi vad som finns i bilden. I vissa bilder är det mer mönster, eller formationer, i andra kan man se t.ex. ansikten, kroppar, djur, fiskar, tåg eller rent av monster. Det är olika beroende på sinnet hos den som betraktar bilden. Därför har jag valt att namnge fotografierna med ”Abstrakt” och ett nummer, allt för att inte låsa betraktaren vid ett visst synsätt. För mig blir det också mer spännande att höra vad andra ser i bilderna. Arbetet med att fotografera och sedan framkalla bilderna har varit otroligt spännande. Ibland har jag bara sett ett intressant mönster och tagit bilden – för att sedan upptäcka helt nya saker när jag betraktat bilderna på datorns skärm. Ibland har jag vridit bilden upp och ner, eller beskurit så att bilden får ett annat innehåll. Vid andra tillfällen har jag direkt vid fototillfället ”sett” motivet.
För denna utställning har jag uteslutande använt mig av en digital systemkamera med 18-50mm objektiv. Bilderna skriver jag ut på min storformatskrivare.

Fotografierna säljs, skrivs ut och inramas på beställning, och är numrerade från 1 till 25.

Tack till: Lotta Söderblom, Ingela Johansson, Jan-Anders Karlsson, Gaj Asp, Tommy Rygielski, Jonathan Davis Asp, Gullan Asp och hunden Bosse.